improvement Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 (edited) Hei alle sammen. Er nybegynner innen knivmaking og tenkte jeg kunne legge ut bilder av det jeg lager slik dere kan si hvor stygge de er. Min nyeste kniv 06.03.16: Skaftet er i varmebehandlet eik med messingdetaljer. Bladet ser mørkt ut på bildet, men det er noe lignende en satengfinish. Om meg: Kaller prosjektet mitt Eternal Improvement, fordi livet handler om å gjøre ting bedre på alle fronter. Føler jeg startet med blanke ark og tom verktøykasse og bruker å si at det nærmeste jeg kom kunst og håndverk siden barneskolen var å kvesse blyanter. Det er altså evig forbedring som er målet. Alltid utfordre meg selv litt, og pushe mine egne ferdigheter. Har alltid likt å lage ting, men har sjelden fått gjort det eller hatt tid det. Da jeg studerte til å bli geolog kom jeg over på noen videoer fra knivmakere, og tenkte: "Dette må jeg prøve." Jeg planla å begynne på grunnleggende nivå, men før jeg fikk satt av litt tid og reist hjem der jeg kunne arbeide med slikt og fått fart på filen hadde jeg tegnet og planlagt en stasjonær belteslipemaskin noenlunde lik det de fleste seriøse knivmakere har. Har video på youtube av at jeg bygger et par enkle versjoner av den. Lett å bygge, og videoer ligger på youtube i signaturen. Prøver å være innovativ, og har flere spennende prosjekter som kommer frem mot sommeren! Takk for oppmerksomheten! Edited March 15, 2016 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted March 6, 2016 Author Share Posted March 6, 2016 (edited) Denne posten oppdateres fortløpende og skal utgjøre en slags historikk. Den første Den andre Den tredje IV 01.04.16 V 10.06.16 VI 16.06.16 VII 30.06.16 VIII 11.08.16 IX 30.09.16 X 04.01.16 Edited January 20, 2017 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivara Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Kniven så ikke så værst ut spør du meg mtp utforming og proporsjoner. Bildene derimot kan det være litt forbedringspotensiale på (mener det skal være en tråd med bildetips her inne et sted..?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted March 6, 2016 Author Share Posted March 6, 2016 Skulle definitivt hatt meg avsted på et fotokurs. Har mye å lære på mange fronter, så jeg har nok å gjøre fremover! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivara Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 var noen som hadde gode tips om lyssetting såvidt jeg husker... Lager du slirer også eller ikke kommet så langt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted March 7, 2016 Author Share Posted March 7, 2016 Så en video av Walther Sorrells på youtube om lys og foto for kniver. Har bestilt kydex og skal lage slirer av det. Lagde en slire av lær, men vet ikke om jeg brukte riktig type lær, ble ikke så pen, men fungerer. Gjorde ting på min egen måte, som jeg ofte gjør.. Tror det var 3mm okse, rårand.. Er det feil sort til knivslirer? Måtte nesten ta læret til båndsagen.. var så vanskelig å kutte. Målet var å lage noe som så slitt/gammelt ut. Skiller seg litt ut fra alt det staselige og finpussede. Det er noe ved den looken jeg liker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivara Posted March 7, 2016 Share Posted March 7, 2016 den kniven der så interessant ut , har du bilder som viser hele? og hva slags blader bruker du? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arcturus Posted March 9, 2016 Share Posted March 9, 2016 Hei, ser meget bra ut hvis dette er dine første kniver. Synes ikke de var stygg i det hele tatt Mvh Espen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
carFun Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 Enig men han over, var slettes ikke galt i det heletatt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted March 14, 2016 Author Share Posted March 14, 2016 den kniven der så interessant ut , har du bilder som viser hele? og hva slags blader bruker du? Hei! Jeg bruker for tiden en plate 15-stål fra smie.no, som jeg former med vinkelsliper og en egenlagd belteslipemaskin. Denne du mener? Hei, ser meget bra ut hvis dette er dine første kniver. Synes ikke de var stygg i det hele tatt Mvh Espen Hehe takk!! Det er knivene nr 2 og 3 der jeg har prøvd å få til et resultat, de andre var mer raske forsøk for å lære. Her ser du de: Den øverste var den første der jeg føler jeg faktisk prøvde, så lagde jeg den svarte med messing og den med mønster på bladet. Men de skal bli mye bedre i tiden fremover! Jeg bor 350 km fra verkstedet, så er ikke hver dag jeg får gjort noe! Enig men han over, var slettes ikke galt i det heletatt Tusen takk! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivara Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 Hei! Jeg bruker for tiden en plate 15-stål fra smie.no, som jeg former med vinkelsliper og en egenlagd belteslipemaskin. Denne du mener? den ja, så ut som en kniv man kan ha med seg på tur og som står for en støyt. 15-stål , hva vil det si? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 15-stål , hva vil det si? Ulegert karbonstål med ca 0,75% karbon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivara Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 dvs et seigt stål, som ikke har den beste eggholdbarheten men som er lett å sette opp ..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 .....Jepp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted March 31, 2016 Author Share Posted March 31, 2016 Hehe takk for oppklaringen! Utifra det ville jeg anta at det er et stål en hver knivmaker med selvrespekt ville styre unna? Her er forresten min nyeste kreasjon... Det var mye som gikk galt, men det ser ut som en kniv til slutt likevel... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivara Posted April 1, 2016 Share Posted April 1, 2016 Utifra det ville jeg anta at det er et stål en hver knivmaker med selvrespekt ville styre unna? det vil jeg slett ikke si, og iallefall slik du beskriver deg selv som relativt fersk innen faget så er det nok greit å kjøre på med enklere men velfungerende ståltyper. De mer fancy ståltypene man leser om krever gjerne mye mer av både smed og den som skal bruke kniven Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted April 2, 2016 Share Posted April 2, 2016 Utifra det ville jeg anta at det er et stål en hver knivmaker med selvrespekt ville styre unna? Nei, helt feil. Du vil ha et seigt stål, så sant det kan herdes til en brukbar hardhet, og 15N20 er er godt lavlegert stål. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted June 11, 2016 Author Share Posted June 11, 2016 Åja! Er litt usikker på om jeg varmebehandler stålet godt nok, har du noen tester som er gode for å sjekke dette? Kutt/endurance-tester feks, har ikke HRC-måler. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted June 11, 2016 Share Posted June 11, 2016 Du kan prøve å file stålet, men det krever endel erfaring. Ellers er det egg-fleks test mot en tynn messingstang, men det er best om eggvinkelen ikke er for butt. Så er det å spikke i tørr grankvist Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted June 11, 2016 Author Share Posted June 11, 2016 Da har jeg fått tid til å lage en helt ny kniv, tatt bilder og laget film av prosessen!! Video av prosessen: Takk Metallurgen, skal prøve de testene! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted June 13, 2016 Share Posted June 13, 2016 Ikke verst hjemmelaga båndsliper. Når det kommer til herdinga bør du ha det rimelig mørkt i rommet for at fargen fra det varme stålet skal stemme med temperaturfargekart. Hvis du søker litt på nett kan du finne improviserte gassovner hvor ildfast stein er stabla opp med hull til en propanbrenner. Det vil gi jevnere varme i forhold til en åpen flamme. Om det er 15N20 du bruker er denne også mer tilgivende enn endel andre stål, så du kan varme det til en litt høyere temperatur for å kompensere for den korte holdetiden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted June 16, 2016 Author Share Posted June 16, 2016 (edited) Takk! Holder på med en til, disc sander og 28 cm grinder wheel på! Har vurdert å stable opp noe greier for å holde mer på varmen og kommer til å gjøre det på neste, men under her kommer en til som er gjort på samme måten! Bruker 15-stål, er ikke det UHB 15C? Det skal vel være ganske tilgivende det også, men har noe 80crv2 som jeg skal begynne på!! Har hørt det skal ha holdetid på 5-10 min, så vet ikke om det er så ideelt med gassbrenner? Ville kull vært bedre, tror du? Har laget en ny kniv, denne gangen av typen karambit. Stålet er 15-stål (UHB 15C) og håndtaket er stekt eik med blå juma og messingpins. Se flere bilder i albumet her: Facebook Album Se videoen her: Edited June 28, 2016 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted June 17, 2016 Share Posted June 17, 2016 UHB15C er et godt stål også, men det må vannkjøles som gjør at faren for sprekker og vridning er høyere. Du skal helst holde en lenger periode, 10-15 min. Om du bygger deg en "gassovn" med noen mursteiner vil det fungere greit, og det vil være bedre enn kullesse om du lager den rett. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted June 17, 2016 Author Share Posted June 17, 2016 Vannkjøles? Jeg kjøpte det fra Steen Nielsen og fikk med 4 liter matolje (nøyaktig hvilken type vites ikke) til å kjøle i. Er det da ikke UHB15C som er 15-stål? Dette innebærer at alle knivene jeg har laget har vært herdet suboptimalt (edit: enda mindre optimalt enn jeg trodde! hehe), litt synd at jeg ikke vet hvordan optimalt herdet 15-stål oppfører seg slik jeg kan vurdere det. (eggholding, hvor lenge den holder og hva den tåler) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted June 17, 2016 Share Posted June 17, 2016 Regner med det er det som kalles UHB 15LM. Det bør ideelt kjøles i vann for å få full martensittstruktur ("herdestruktur"), men du vil få greie egenskaper i olje dog noe mykere. En hurtigkjølende herdeolje er nok bedre enn en uspesifisert matolje, men det fungerer med matolje også. Faren med vann er potensielt mer vridning og sprekker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erlend Meyer Posted June 17, 2016 Share Posted June 17, 2016 Merkelig om de har solgt deg olje til et rent karbonstål. Nå er jo et knivblad ganske tynt, og bedre blir det for eggen. Spesielt med en lang, slank slipefas. Så det går kanskje greit i praksis om en er rask på labben og rører godt? Det enkleste er å bare gjøre som Metallurgen sier Nå er ikke jeg så gira på knivstål, men om ikke prisforskjellen er stor ille jeg nok sett på 15/20-stålet. Da kan du bruke olje med god samvittighet. Når det gjelder gassovner finner du mange gode forslag på nettet: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Federal86 Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 Artig tråd og fine kniver. Jeg likte spesielt godt denne kniven med hvit/tre skaft Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted June 30, 2016 Author Share Posted June 30, 2016 (edited) Kult! Da må jeg prøve på vannherding neste gang!! Er det bare å dyppe den rett nedi og røre ("kutte") frem og tilbake som i olje? Fant en annen video av en, kanskje det var brine quench, men er vel i grunn likt,, han dyppet bare litt, så ventet han, før han dyppet litt til, og holdt på slik til den var nok nedkjølt. Artig tråd og fine kniver. Jeg likte spesielt godt denne kniven med hvit/tre skaft Takk!! Har fått laget enda en kniv! Prøvde meg på litt av hvert, inkludert hull i håndtaket til å se inn på tangen (ikke stor suksess, da det ble litt skeivt. Nok et eksempel på ting som ser bedre ut på papir enn i virkeligheten), etsing av logo (ble ikke særlig pent, må skaffe meg stensiler, noen tips?), mellomlegg av stål (visuelt ble det bra, og slik som jeg hadde tenkt meg, men har nå aluminium som kan gjøre samme nytten med lettere vekt og mindre stress å jobbe med) og "rock-pattern" jimping (gir bra grep og ser, ifølge meg, interessant ut) i tillegg var det min første "hollow grind", selv om det var en ganske stor radius en. Hollow grind ser bra ut, men vet ikke hvor godt jeg liker kutteegenskapene enda, mer testing må til! Takk til alle dere som er innom her! Her er noen bilder til dere som er interesserte: Edited August 14, 2016 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted July 1, 2016 Share Posted July 1, 2016 Kult! Da må jeg prøve på vannherding neste gang!!Er det bare å dyppe den rett nedi og røre ("kutte") frem og tilbake som i olje? Fant en annen video av en, kanskje det var brine quench, men er vel i grunn likt,, han dyppet bare litt, så ventet han, før han dyppet litt til, og holdt på slik til den var nok nedkjølt. Dyppe rett nedi, pass på at det ikke går sideveis. Du kan bare dyppe bladdelen nedi (du må få hele eggen nedi vannet med en gang), dette gjøres for å få soneherding hvor eggen er herda og ikke tangen. Dette fører til at tangen blir seigere, men også mykere og kan bøye seg med mindre kraft. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted August 6, 2016 Author Share Posted August 6, 2016 Prøvde vann nå, ser ikke ut til å ha vridd seg, dyppet hele nedi ganske raskt, men fikk et underlig mønster på ene siden. https://www.instagram.com/p/BIvDzBMAKmg ... rnalknives Betyr dette at det ikke er jevnt herdet? er forresten 15stål Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted August 6, 2016 Share Posted August 6, 2016 Ikke noe problem det, bare litt oksidering/glødeskall. Hadde bladet vært ujevnt herda ville det som regel ha slått seg eller sprekt. Husk å anløpe så fort som mulig etter kjøling. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted August 6, 2016 Author Share Posted August 6, 2016 Hva skjer om jeg herder et emne som allerede er herdet? Større korn? Om jeg har et herdet stålemne som jeg tror jeg nå kan herde bedre, må jeg anløpe først? normalisere tre ganger? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted August 6, 2016 Share Posted August 6, 2016 Når det er snakk om karbonstål kan du gå rett på en ny herding, men det er ikke anbefalt å herde gjentatte ganger siden du kan få mikrosprekker under bråkjølingen. Gå heller videre til neste kniv og herd den bedre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted August 11, 2016 Share Posted August 11, 2016 Fine og originale kniver Improvement! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted August 14, 2016 Author Share Posted August 14, 2016 (edited) Fine og originale kniver Improvement! Tusen takk HansEinar!! Nå har jeg laget en ny kniv der jeg started med en spørreundersøkelse for å finne ut hvordan kniv jeg skulle lage. Det endre opp med en kniv i 80crv2 med kobberrørpins og alumilitehåndtak i materiale laget av 5th Arrow Knives. Her er tråden med spørreundersøkelsen https://www.reddit.com/r/Bushcraft/comm ... n_a_knife/ Bildet på imgur ble vist over 100 000 ganger. http://imgur.com/gallery/MreE1EU Edited October 1, 2016 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted August 15, 2016 Share Posted August 15, 2016 Fin kniv Improvement, interessant med spørreundersøkelsen. Artig med grillkullet i nagla! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted October 1, 2016 Author Share Posted October 1, 2016 Takk HansEinar! Denne gangen ble det en knust rød blyant som havnet i nagla! Videoen er lastet opp på youtube: Håndtaket er svart G10 og pinsa er kobberrør. Det er en videreutvikling av en tidligere modell (V på listen) og er utformet på forespørsel fra en norsk elitesoldat. Som sagt fikk jeg lyst til å bruke filer til å lage tommelgrep/jimping sist, så her er det nettopp det jeg har gjort. Usikker på om det kan gi svakhetspunkter som kan føre til bruddstart, men dette bladet er differensielt herdet, så det knekker nok aldri likevel.. Stålet er UHB15LM, ufrivillig differensielt herdet (til og med synlig hamon). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted October 7, 2016 Share Posted October 7, 2016 Tøff kniv, klassisk dolk blad med bushcraft håndtak. Håper elitesoldaten slipper å bruke den til å stikke folk med, de har vel fine HK børser til drepinga. Uansett så liker jeg hvordan du kombinerer ulike kniv stiler og typer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted January 18, 2017 Author Share Posted January 18, 2017 Takk, HansEinar! Glad du likte den! Det ser ut som det blir flere av den typen i fremtiden.. Tenkte å legge ut litt bilder av videreutviklingen av elitesoldatkniven. Denne har vært både inn og ut av "verdt å gå videre med"-haugen. Bare noe småfikserier igjen og så sette opp eggen! Ellers har samekniven begynt å ta form tungt inspirert av strømengs tolkning, dog noen små forskjeller i størrelse/form Med håndtak som kan tas av og settes på. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted February 18, 2017 Author Share Posted February 18, 2017 Da var en ny kniv klar for å forlate mine hender Er meget fornøyd med dette 80crv2-stålet og herdingen jeg har fått til denne gangen. Herdeovnen ser ut til å være verdt sin vekt i gull I tillegg er det den første med avtagbare håndtak. Hadde trodd det ikke skulle være solid, men har testet det ganske hardt, også på den sameknivlignende saken, og den fikk hard medfart! Solide saker, synd jeg ikke har funnet kilde for slike skruer og gjengerør andre steder enn mcmastertard. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted January 2, 2018 Author Share Posted January 2, 2018 Da skal jeg legge ut en ny kniv endelig! Har hatt det travelt siste par mnd, her kommer mer senere. Modellen heter Stalingrad og er laget av: Stål: 80crv2 (ca 60hrc) med syrevaskfinish Håndtak: Weave Carbon fiber med OD-grønn G10 liners Feste: Rustfritt stål mosaic pin og snorhullrør Slire: Mønstret kydex med TEK-LOK Bilder med høyere oppløsning: https://imgur.com/gallery/YUK8n 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomas Posted January 16, 2018 Share Posted January 16, 2018 På 6.3.2016 den 5.05, improvement skrev: Denne posten oppdateres fortløpende og skal utgjøre en slags historikk. Den første Den andre Den tredje IV 01.04.16 V 10.06.16 VI 16.06.16 VII 30.06.16 VIII 11.08.16 IX 30.09.16 X 04.01.16 Her var da mye flott, gammel formingslærer som uttaler seg. Har også lagd en del kniver selv, flest fulltangekniver slik som deg. Klem på! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.