Jump to content

Improvements Kniver


improvement

Recommended Posts

Hei alle sammen.

 

Er nybegynner innen knivmaking og tenkte jeg kunne legge ut bilder av det jeg lager slik dere kan si hvor stygge de er. :lol:

 

Min nyeste kniv 06.03.16:

ed74f5145cdf8121579c662a89e3dbbd.png

Skaftet er i varmebehandlet eik med messingdetaljer. Bladet ser mørkt ut på bildet, men det er noe lignende en satengfinish.

 

 

6080de7b70311c016bb64d497e94b4c7.png

 

Om meg:

Kaller prosjektet mitt Eternal Improvement, fordi livet handler om å gjøre ting bedre på alle fronter. Føler jeg startet med blanke ark og tom verktøykasse og bruker å si at det nærmeste jeg kom kunst og håndverk siden barneskolen var å kvesse blyanter. Det er altså evig forbedring som er målet. Alltid utfordre meg selv litt, og pushe mine egne ferdigheter.

 

Har alltid likt å lage ting, men har sjelden fått gjort det eller hatt tid det. Da jeg studerte til å bli geolog kom jeg over på noen videoer fra knivmakere, og tenkte: "Dette må jeg prøve." Jeg planla å begynne på grunnleggende nivå, men før jeg fikk satt av litt tid og reist hjem der jeg kunne arbeide med slikt og fått fart på filen hadde jeg tegnet og planlagt en stasjonær belteslipemaskin noenlunde lik det de fleste seriøse knivmakere har. Har video på youtube av at jeg bygger et par enkle versjoner av den. Lett å bygge, og videoer ligger på youtube i signaturen.

 

Prøver å være innovativ, og har flere spennende prosjekter som kommer frem mot sommeren!

 

 

Takk for oppmerksomheten!

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Så en video av Walther Sorrells på youtube om lys og foto for kniver.

 

Har bestilt kydex og skal lage slirer av det.

Lagde en slire av lær, men vet ikke om jeg brukte riktig type lær, ble ikke så pen, men fungerer.

Gjorde ting på min egen måte, som jeg ofte gjør..

 

Tror det var 3mm okse, rårand.. Er det feil sort til knivslirer? Måtte nesten ta læret til båndsagen.. var så vanskelig å kutte.

 

Målet var å lage noe som så slitt/gammelt ut. Skiller seg litt ut fra alt det staselige og finpussede. Det er noe ved den looken jeg liker.

ad229c5b24a7c4bdccaf602092fca65c.jpg

Link to comment
Share on other sites

den kniven der så interessant ut , har du bilder som viser hele?

 

og hva slags blader bruker du?

 

Hei! Jeg bruker for tiden en plate 15-stål fra smie.no, som jeg former med vinkelsliper og en egenlagd belteslipemaskin.

Denne du mener?

832f54ad6421775a8247b2dfe306db10.png

ff8d08599039b283b9548aca8c6bc875.jpg

dc899f1e34d0079f95c34d56c48e2491.jpg

 

Hei, ser meget bra ut hvis dette er dine første kniver.

Synes ikke de var stygg i det hele tatt :winke1:

 

Mvh Espen

 

Hehe takk!! Det er knivene nr 2 og 3 der jeg har prøvd å få til et resultat, de andre var mer raske forsøk for å lære. Her ser du de:

cc93623c19348b56417bff525a60c334.png

Den øverste var den første der jeg føler jeg faktisk prøvde, så lagde jeg den svarte med messing og den med mønster på bladet.

Men de skal bli mye bedre i tiden fremover! Jeg bor 350 km fra verkstedet, så er ikke hver dag jeg får gjort noe!

 

Enig men han over, var slettes ikke galt i det heletatt :)

Tusen takk! :)

Link to comment
Share on other sites

Hei! Jeg bruker for tiden en plate 15-stål fra smie.no, som jeg former med vinkelsliper og en egenlagd belteslipemaskin.

Denne du mener?

 

den ja, så ut som en kniv man kan ha med seg på tur og som står for en støyt.

 

15-stål , hva vil det si?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Utifra det ville jeg anta at det er et stål en hver knivmaker med selvrespekt ville styre unna?

 

det vil jeg slett ikke si, og iallefall slik du beskriver deg selv som relativt fersk innen faget så er det nok greit å kjøre på med enklere men velfungerende ståltyper. De mer fancy ståltypene man leser om krever gjerne mye mer av både smed og den som skal bruke kniven

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ikke verst hjemmelaga båndsliper. :)

 

Når det kommer til herdinga bør du ha det rimelig mørkt i rommet for at fargen fra det varme stålet skal stemme med temperaturfargekart.

Hvis du søker litt på nett kan du finne improviserte gassovner hvor ildfast stein er stabla opp med hull til en propanbrenner. Det vil gi jevnere varme i forhold til en åpen flamme.

Om det er 15N20 du bruker er denne også mer tilgivende enn endel andre stål, så du kan varme det til en litt høyere temperatur for å kompensere for den korte holdetiden.

Link to comment
Share on other sites

Takk! :) Holder på med en til, disc sander og 28 cm grinder wheel på!

Har vurdert å stable opp noe greier for å holde mer på varmen og kommer til å gjøre det på neste, men under her kommer en til som er gjort på samme måten! Bruker 15-stål, er ikke det UHB 15C? Det skal vel være ganske tilgivende det også, men har noe 80crv2 som jeg skal begynne på!! Har hørt det skal ha holdetid på 5-10 min, så vet ikke om det er så ideelt med gassbrenner? Ville kull vært bedre, tror du?

 

 

Har laget en ny kniv, denne gangen av typen karambit. Stålet er 15-stål (UHB 15C) og håndtaket er stekt eik med blå juma og messingpins.

ce3e4129282f760a66dec55c3263bc1d.jpg

Se flere bilder i albumet her: Facebook Album

Se videoen her:

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

UHB15C er et godt stål også, men det må vannkjøles som gjør at faren for sprekker og vridning er høyere.

 

Du skal helst holde en lenger periode, 10-15 min. Om du bygger deg en "gassovn" med noen mursteiner vil det fungere greit, og det vil være bedre enn kullesse om du lager den rett.

Link to comment
Share on other sites

Vannkjøles? Jeg kjøpte det fra Steen Nielsen og fikk med 4 liter matolje (nøyaktig hvilken type vites ikke) til å kjøle i. Er det da ikke UHB15C som er 15-stål?

Dette innebærer at alle knivene jeg har laget har vært herdet suboptimalt (edit: enda mindre optimalt enn jeg trodde! hehe), litt synd at jeg ikke vet hvordan optimalt herdet 15-stål oppfører seg slik jeg kan vurdere det. (eggholding, hvor lenge den holder og hva den tåler)

Link to comment
Share on other sites

Regner med det er det som kalles UHB 15LM.

Det bør ideelt kjøles i vann for å få full martensittstruktur ("herdestruktur"), men du vil få greie egenskaper i olje dog noe mykere.

En hurtigkjølende herdeolje er nok bedre enn en uspesifisert matolje, men det fungerer med matolje også.

Faren med vann er potensielt mer vridning og sprekker.

Link to comment
Share on other sites

Merkelig om de har solgt deg olje til et rent karbonstål. Nå er jo et knivblad ganske tynt, og bedre blir det for eggen. Spesielt med en lang, slank slipefas. Så det går kanskje greit i praksis om en er rask på labben og rører godt? Det enkleste er å bare gjøre som Metallurgen sier :mrgreen:

 

Nå er ikke jeg så gira på knivstål, men om ikke prisforskjellen er stor ille jeg nok sett på 15/20-stålet. Da kan du bruke olje med god samvittighet.

 

Når det gjelder gassovner finner du mange gode forslag på nettet:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Kult! Da må jeg prøve på vannherding neste gang!!

Er det bare å dyppe den rett nedi og røre ("kutte") frem og tilbake som i olje? Fant en annen video av en, kanskje det var brine quench, men er vel i grunn likt,, han dyppet bare litt, så ventet han, før han dyppet litt til, og holdt på slik til den var nok nedkjølt.

Artig tråd og fine kniver.

Jeg likte spesielt godt denne kniven med hvit/tre skaft :D

Takk!!

 

 

Har fått laget enda en kniv! Prøvde meg på litt av hvert, inkludert hull i håndtaket til å se inn på tangen (ikke stor suksess, da det ble litt skeivt. Nok et eksempel på ting som ser bedre ut på papir enn i virkeligheten), etsing av logo (ble ikke særlig pent, må skaffe meg stensiler, noen tips?), mellomlegg av stål (visuelt ble det bra, og slik som jeg hadde tenkt meg, men har nå aluminium som kan gjøre samme nytten med lettere vekt og mindre stress å jobbe med) og "rock-pattern" jimping (gir bra grep og ser, ifølge meg, interessant ut) i tillegg var det min første "hollow grind", selv om det var en ganske stor radius en. Hollow grind ser bra ut, men vet ikke hvor godt jeg liker kutteegenskapene enda, mer testing må til!

 

Takk til alle dere som er innom her!

Her er noen bilder til dere som er interesserte:

 

2193d35459331c52d2a90ea48057e640.jpg

8c1cdc19b9d377b404f6a29d33275fbf.jpg

fadb95366a2485451d6de1a358065866.jpg

e6cd908ec88e7fc952de47694e04a232.jpg

e5b8a30699f76eee58a864e72511e848.jpg

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Kult! Da må jeg prøve på vannherding neste gang!!

Er det bare å dyppe den rett nedi og røre ("kutte") frem og tilbake som i olje? Fant en annen video av en, kanskje det var brine quench, men er vel i grunn likt,, han dyppet bare litt, så ventet han, før han dyppet litt til, og holdt på slik til den var nok nedkjølt.

Dyppe rett nedi, pass på at det ikke går sideveis.

Du kan bare dyppe bladdelen nedi (du må få hele eggen nedi vannet med en gang), dette gjøres for å få soneherding hvor eggen er herda og ikke tangen. Dette fører til at tangen blir seigere, men også mykere og kan bøye seg med mindre kraft.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Fine og originale kniver Improvement!

Tusen takk HansEinar!!

 

Nå har jeg laget en ny kniv der jeg started med en spørreundersøkelse for å finne ut hvordan kniv jeg skulle lage.

Det endre opp med en kniv i 80crv2 med kobberrørpins og alumilitehåndtak i materiale laget av 5th Arrow Knives.

 

8fa84c687f5b094a0ff9e02badf045cf.jpg

386798528b8b595bb8cbd0f01f5c4ba6.jpg

 

Her er tråden med spørreundersøkelsen

https://www.reddit.com/r/Bushcraft/comm ... n_a_knife/

 

Bildet på imgur ble vist over 100 000 ganger.

http://imgur.com/gallery/MreE1EU

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Takk HansEinar! Denne gangen ble det en knust rød blyant som havnet i nagla!

 

Videoen er lastet opp på youtube:

 

Håndtaket er svart G10 og pinsa er kobberrør.

Det er en videreutvikling av en tidligere modell (V på listen) og er utformet på forespørsel fra en norsk elitesoldat.

Som sagt fikk jeg lyst til å bruke filer til å lage tommelgrep/jimping sist, så her er det nettopp det jeg har gjort.

Usikker på om det kan gi svakhetspunkter som kan føre til bruddstart, men dette bladet er differensielt herdet, så det knekker nok aldri likevel..

Stålet er UHB15LM, ufrivillig differensielt herdet (til og med synlig hamon).

 

dc5bc0b70136be6d301a3f5a306730b8.jpg

4357d28b3d69b3fd23af5ea829cf3a42.jpg

a54458c4c9744b84bbcbe5b5e334a901.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Takk, HansEinar! Glad du likte den!

Det ser ut som det blir flere av den typen i fremtiden..

 

Tenkte å legge ut litt bilder av videreutviklingen av elitesoldatkniven. Denne har vært både inn og ut av "verdt å gå videre med"-haugen. Bare noe småfikserier igjen og så sette opp eggen!

 

 

4b3339ac31e34aa796a573021adfb90c.jpg

63ec4455d90c2180a8dc032113f58a78.png9d9a531d6fd4716341903e685916e0a0.png

 

Ellers har samekniven begynt å ta form :) tungt inspirert av strømengs tolkning, dog noen små forskjeller i størrelse/form

Med håndtak som kan tas av og settes på.

671ae6615d3a10f581506c6570349d3d.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Da var en ny kniv klar for å forlate mine hender :D

 

Er meget fornøyd med dette 80crv2-stålet og herdingen jeg har fått til denne gangen.

Herdeovnen ser ut til å være verdt sin vekt i gull :lol:

 

I tillegg er det den første med avtagbare håndtak. Hadde trodd det ikke skulle være solid, men har testet det ganske hardt, også på den sameknivlignende saken, og den fikk hard medfart!

Solide saker, synd jeg ikke har funnet kilde for slike skruer og gjengerør andre steder enn mcmastertard.

 

TihYHXu-768x512.jpg

IMG_3702-768x512.jpg

IMG_3771-768x512.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Da skal jeg legge ut en ny kniv endelig! Har hatt det travelt siste par mnd, her kommer mer senere.

Modellen heter Stalingrad og er laget av:

Stål: 80crv2 (ca 60hrc) med syrevaskfinish

Håndtak: Weave Carbon fiber med OD-grønn G10 liners

Feste: Rustfritt stål mosaic pin og snorhullrør

Slire: Mønstret kydex med TEK-LOK

 

Bilder med høyere oppløsning:

https://imgur.com/gallery/YUK8n

 

fb22880548571abd13ddd7bd9ea028f8.png

0e6457de301596c04dc6870130c63f8d.png

0e50063355cc3d262d580673f4760615.png

cd1c96f9b1ee036f356e12f41a60b28e.png

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
På 6.3.2016 den 5.05, improvement skrev:

Denne posten oppdateres fortløpende og skal utgjøre en slags historikk.

 

Den første

29e1bd3b95ac086baae0e28547b88dda.png

Den andre

cf22f9f460dcf46cbd071f40a34d626f.png

Den tredje

50afa15bebe8a89fea65e18a4d36ccf2.png

IV 01.04.16

a30e0870d35e304de3b743cccf082062.png

V 10.06.16

5c376587482504c595e1436e0bbd9a10.png

VI 16.06.16

3d8d5c2cd1db90f836d3df54c13125d0.png

VII 30.06.16

8830518417f0ebe8b0327aa29fa696da.png

VIII 11.08.16

746ca7d913d19ed94665fcd81063639c.png

IX 30.09.16

7eb5373a376ec1703ddd4e604c93114f.png

X 04.01.16

b641f6652f00799211023a6b9540244b.png

Her var da mye flott, gammel formingslærer som uttaler seg. Har også lagd en del kniver selv, flest fulltangekniver slik som deg. Klem på!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...