Dato/klokkeslett: 01 Nov 2014, 10:41

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]




Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 70 innlegg ]  Gå til side 1, 2  Neste
Forfatter Melding
 Innleggets emne: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 17 Feb 2012, 20:55 
Avlogget

Registrert: 17 Aug 2009, 13:15
Bosted: Nord Vestlandet
Trenger tips til hva jeg kan kjøpe slipeutstyr, for å få knivene mine kvasse?. Ikke bryner o.l, men må være noe som sliper i en bestemt vinkel, for bryner er ikke lett å få eggen skikkelig kvass. Har sett på div fra USA, men ikke lett å finne noen som sender til Norge, og hvis er frakten helt rå!!!!!!.

_________________
Skjefte til Sauer mod8 hagle ønskes kjøpt.


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 17 Feb 2012, 21:00 
Avlogget

Registrert: 16 Feb 2008, 16:37
Eg har ein sånn, men må innrømme at eg har ikkje pakka den ut enda :oops:

http://www.tormek.com/en/machines/t7/index.php

_________________
Ønskjer å kjøpe: Norsk remingtonkarabin M1888 (send PM viss du har lyst til å selje :-))


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 17 Feb 2012, 21:28 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 27 Apr 2008, 16:27
Bosted: Oslo
Ekte navn: Trond
Prøv Rudolfstroppen før du kaster bort penger på noe som ikke funker. :wink:
http://www.knivmaker.net/om__rudolfstoppen_.html

Jeg har prøvd en del forskjellig, men ingenting har vært i nærheten av denne. Man blir lurt av at den ser så simpel ut og at hjemmesiden ser ut til å være laget av en 6-åring, men du verden som den funker!

_________________
"En mann kan aldri ha for mye rødvin, for mange bøker eller for mye ammunisjon"
- Rudyard Kipling


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 17 Feb 2012, 21:42 
Avlogget

Registrert: 03 Apr 2011, 06:11
Bosted: Østlandet
Ekte navn: Paal Dalen
Har denne:
http://www.tormek.com/sv/machines/t3/index.php

Har brukt den snart i 10 år og er kjempefornøyd. Snart slitt ut andre steinen.
Var litt dum og kjøpte diverse jigger men det var bare tull. Du sliper alt lynskarpt for hånd med bare litt trening. Det eneste utstyret jeg anbefaler er steinavretter. Blir litt enklere å slipe med rund stein.

Hvis du er interessert tror jeg at jeg har diverse jigger liggende godt gjemt ennå for rimelig salg.

Paal


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 17 Feb 2012, 21:48 
Avlogget

Registrert: 06 Jan 2008, 09:51
Bosted: Nordland
spyderco sharpmaker er ganske grei i bruk, og er ikke så altfor dyrt.

knifecenter.com og flere andre sender til Norge, regn med en minimumsfrakt rundt 30$
ikke stort mer en en innenriks oppkravspakke, med dagens valutakurs.
jeg har bestilt fra knifecenter rundt 8-10 ganger og har aldri vært over 50$ i frakt (stort sett 2-4 kniver).

bare husk og ta høyde for Norsk moms (25% av vareverdi + frakt).


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 17 Feb 2012, 21:54 
Avlogget

Registrert: 02 Des 2007, 21:33
Bosted: Asker
Skal du slipe, er det tormek eller tilsvarende (slipestein fex) som gjelder.
Til bryning er det greit med Spyderko etc.

Mvh.
Griffon

NB!
Send PM til Metalurgen han har peiling

_________________
Heldig eier av PBGV Watson Of Star Connection.
Sauer & Sohn av god gammel årgang!
MAO medlem av Basset & Drilling


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 17 Feb 2012, 22:04 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 27 Des 2010, 12:47
Hva med en slik?
http://www.jaktfall.no/produkt/jaktutstyr-turutstyr/knivsliping/slipesett-med-3-brynergratis-jiggholder-medfolger


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 17 Feb 2012, 23:23 
Avlogget

Registrert: 28 Jun 2011, 15:40
Bosted: Verdal, N-trøndelag
Driver selv og titter litt på Edge Pro apex, har et sett fra lansky men synes der er litt lite for og si det slik. Men funker fint det også, men til og sette opp en egg med lanskyen er det forholds vis mye jobb.

_________________
Medlem av favoritt skytterlaget


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 17 Feb 2012, 23:37 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 06 Feb 2009, 19:44
Enig med Tordenkjeppen.

Rudolfstroppen er helt på grensa til fantastisk for meg som ikke er dreven knivsliper.
Du skal gjøre mye galt for å ikke få gode og varige egger med den.

Jeg bytta ut snora i enden til en jeg trer rundt foten, og da kan jeg sitte foran TV'en og skjerpe kniven i ro og mak.
En annen fordel er at den tar veldig lite plass i sekken om du vil ha den med på tur.

_________________
"Anger is an acid that can do more harm to the vessel in which it is stored than to anything on which it is poured."


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 18 Feb 2012, 00:34 
Avlogget

Registrert: 17 Aug 2009, 13:15
Bosted: Nord Vestlandet
Her var det mange gode tips. Denne Tormek maskinen så helt rå ut, men tørr ikke engang å sjekke prisen på den. Den skinn/lær "beltet" har jeg hørt om fra tidligere, og har sett barberere bruke sånne å kvesse sine kniver. Hva koster ei sånn "reim"?. Hadde tenkt å bruke sånn ca 500 + kr på noe greitt kvesse utstyr. Har funnet endel på ebay, men vet ikke helt hva jeg skal velge i alt av jigger og diamant bryner

Tidligere har jeg brukt løse bryner, men blir lissom ikke helt sånn kvass jeg vil ha. Har sikkert ikke helt den stødige hånden som skal til?.

_________________
Skjefte til Sauer mod8 hagle ønskes kjøpt.


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 18 Feb 2012, 00:43 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 06 Feb 2009, 19:44
Rudolfstroppen koster 500 kr for to stk inkl frakt.. En fin og en grov, med poleringsfelt på baksiden av begge.

_________________
"Anger is an acid that can do more harm to the vessel in which it is stored than to anything on which it is poured."


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 18 Feb 2012, 01:20 
Avlogget

Registrert: 15 Jul 2008, 13:42
Bosted: Nederst til høyre i Telemark
Jeg kjøpte Rudolfstroppen og ble frelst. Har hærja mye før med allverdens bryner og jigger og slipesteiner(ikke Tormek) og fikk knivene nesten like skarpe som med stroppen men med 10x så mye pes.
Så en dag dro jeg et skikkelig hakk i kjøkkenkniven i et rådyrbein.
Kniven er en sånn en : http://www.chroma-cutlery.com/haiku-ori ... toku-knife

Hakket var solid så det måtte slipes vekk. Startet opp min fantastike elektriske slipestein. Dette er en sånn maskin som har smergelskive og slipestein på samme motor og er av en sånn kvalitet at Biltema utstyr ser skikkelig bra ut i forhold. Slipte bort hakket, jobbet videre med bryne (veldig nøye med å passe vinkel hele tiden). Deretter var det full omgang med Rudolfstroppen. Da så jeg lyset !!!!! Alt jeg hadde drevet med tidligere var bare tull. Nå var kniven faktisk seriøst skarp. Så skarp som jeg tidligere ikke hadde trodd var mulig.

Nå har alle knivene mine fått en seriøs omgång med grovt bryne, fint bryne og deretter stroppen. Dette er over et halvt år siden og har ikke brukt bryne siden men bare fortsatt med stroppen til Rudolf. Merker de taper seg litt etterhver så det blir nok en liten bryneomgang om noen måneder på de to knivene jeg bruker mest (bruker vel stroppen annehver dag på disse, dvs bare bakside av stroppen).

Jeg trodde jeg var frelst i RudolfStroppen før. Nå er jeg fortapt. Beste verktøyet jeg har vært borti.
Latterlig enkelt å bruke samtidig som den er rask.

Det er ikke tvil i min sjel. Trenger du en skarp kniv så kjøp deg Rudolfstroppen.

_________________
Hvorfor skal allting være så enkelt ?


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 18 Feb 2012, 11:26 
Avlogget

Registrert: 17 Aug 2009, 13:15
Bosted: Nord Vestlandet
Da har jeg bestillt div kvesse utstyr for kniver. Først var jeg så dum at jeg kjøpte noe Lansky slipe sett på Ebay, men kostet bare 30$, så det var ikke den store utgiften da. Kan jo være greitt å ha da. Etter å ha fått div tips om Rudolfstroppen her inne, så måtte jeg lese mer ang den. Den var veldig mye skryt om denne stroppen over alt jeg leste, enten det var i jakt, fiske eller div knivforumer. Jeg tviler ikke et sekund. De barbererene har jo sånne til å kvasse redskapen sin på!.

_________________
Skjefte til Sauer mod8 hagle ønskes kjøpt.


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 18 Feb 2012, 22:36 
Avlogget

Registrert: 04 Des 2007, 16:06
Ville nok anbefalt spyderco sharpmaker.

Ved å bruke en lærstropp risikerer du å runde av eggen mer og mer for hver gang.

_________________
Morakniv™ Classic er antagelig verdens beste kniv, om økonomi er den avgjørende faktoren.


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 18 Feb 2012, 23:12 
Avlogget

Registrert: 17 Aug 2009, 13:15
Bosted: Nord Vestlandet
Har sett litt på dette Spyderco settet og. Er litt i vill rede her nå, har fått mange råd og erfaringer. Har ennå ikke kjøpt noe. Bortsett fra et Lansky sett som jeg bestille for ei stund siden på Ebay, men det var så billig at om det ikke er noe suksess, så gjør det ikke noe. Til nå har jeg bare brukt en liten håndholdt plast dings, med en v forma metall dings(grov) og 2 v ruller under(fin). Knivene blir brukbar skarpe igjen etter noen sekunder med denne dingsen. Har fått flest råd om kjøp av Rudolf reima så langt. Har sett div you tube snutter ang kniv kvessing, og alle får barber kvasse kniver både med Spyderco, wicked edge og Lansky.

_________________
Skjefte til Sauer mod8 hagle ønskes kjøpt.


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 18 Feb 2012, 23:49 
Avlogget

Registrert: 21 Feb 2010, 18:38
Ikke la deg lure av at Lansky er billigt og dermed dårligt.
Setter opp alle mine kniver med dette siden jeg kjøpte mitt og har ikke følt behov for noe annet siden.- Knivene blir super-vass!

Les bruksanv. bestem deg for for vilken vlnkel du vil ha på eggen (varierer, men jeg bruker for det meste 20grader) - ikke press brynet for hårdt og ta like mange "drag" på hvær side.
Mvh


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 19 Feb 2012, 00:53 
Avlogget

Registrert: 17 Aug 2009, 13:15
Bosted: Nord Vestlandet
Ja!, jeg har tro på dette med en fast vinkel å slipe i/på.Merker dette godt, jeg er venstre hendt, å når jeg kvesser å holder kniven i venstre hånd vs bryne i høyre, blir kniven lyn kvass. Når jeg snur å gjør det motsatt blir eggen rund og ukvass. Greier ikke å holde samme vinkel med forskjellig hånd :(. Merker dette godt nå for tiden, for guttungen på 5 år, vil ikke ha noe annet en hjemme laget "mår" hjortepølse, og jeg skjærer på hardelivet hver dag nå, he he. Må også hvesse knivene sånn inni mellom, og merker godt når jeg må det. Men får det lissom ikke til. Knivene blir litt skarpere, men sånn skikkelig kvasse blir de lissom ikke. Får prøve meg frem med div slipe redskap, så får vi se om jeg får dette til. Men siden jeg har fått så mange tips ang den lær reima, så blir nok en sånn bestillt. Mmm?, lurer på om noen har knivkvesse kurs noen plass her i nærheten?. Ser div snutter på Yoy tube, men det blir som å se reklamer på vaskemidler(der et strøk med kluten på fast brent fett, og alt er borte!!), alt er helt fantastisk og lett.

_________________
Skjefte til Sauer mod8 hagle ønskes kjøpt.


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 24 Feb 2012, 15:08 
Avlogget

Registrert: 05 Aug 2009, 08:19
noen som har prøvd dette her fra XXL? http://www.xxl.no/villmarksliv/kniver-o ... tt-1042474" target="_blank
leitet etter lansky men fant ikke, men så kom jeg over dette fra xxl, er det bare ubrukelig kopi av lansky eller er det noe som er brukanes?

_________________
Min samboers skyteblogg:
Om veien mot Felt NM, Dynamisk, jakt og mat

http://www.skyteblogg.no


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 24 Feb 2012, 23:33 
Avlogget

Registrert: 05 Des 2007, 16:43
Metallurgen skrev:
Ville nok anbefalt spyderco sharpmaker.

Ved å bruke en lærstropp risikerer du å runde av eggen mer og mer for hver gang.

Metallurgen; Jeg har stor respekt for deg som mester, men...; Jeg mistenker at deg og Rudolf har et horn i siden til hverandre :lol:

Uansett; Det spiller vel egentlig ingen rolle om den Kniven blir rund i eggen, firkantet, oval, trapazformet, kvantifisert...for den blir så inn i h.....skarp, på en måte som enhver med 7 tommeltotter greier på første forsøket. OG; Den holder seg slik lengre enn allskens andre jeg har prøvd-og i hele knivens levetid(som sikkert er lengre enn jeg liker...)

Jeg har jobbet til sammen to år som kjøttskjærer, og hadde jeg bare visst om stroppen da... :roll:

Jeg kjøpte en Tormek, satte opp noen kniver(har brukt div. slipemaskiner før) og tenkte at dette var jo bra, helt til jeg snublet over stroppen av Rudolf. Da ble Tormek parkert, og jeg vet ikke hvor den ligger heller. Så for vanelige dødelige, som skal ha knivene inn i h.....skarpe på en enkel måte, kan jeg ikke se at det eksisterer noe et lysår i nærheten engang :!:

Er du ikke enig i det at for helt spesiellt interesserte er det sikkert andre metoder som med innsats ofg tålmodighet kan gi et skarpt blad, men når selv jeg greier å slipe div. kniver som kutter i fritthengende sigarettpapir...ja da vet ikke jeg hva som skal slå det. Og hvis det er noe; Kan det puttes i sekken og veier det 30 gram?

Uansett; Kjøp en Rudolfstropp, prøv den, er du ikke fornøyd selger du den...den koster 300.- Men du kjøper heller 2... :wink: :wink:


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 24 Feb 2012, 23:53 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 06 Feb 2009, 19:44
Angående rund egg ved bruk av rudolfstroppen: Alle knivene jeg skjerper på stroppen kan jeg stort sett barbere meg med etter litt arbeid, men Cold Steel GI Tanto med blad av "1055 Carbon Steel" får aldri den siste skarpheten. Når jeg studerer eggen ser den nesten litt rund ut, som om den er konveks før selve skarpeggen. Jeg har prøvd å variere vinkelen mot stroppen, men det blir aldri HELT bra.

Noen som har noen tips eller forklaring?

_________________
"Anger is an acid that can do more harm to the vessel in which it is stored than to anything on which it is poured."


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 25 Feb 2012, 00:05 
Avlogget

Registrert: 04 Des 2007, 16:06
Jeg uttaler meg ikke om selgern her, bare måten å slipe på.
En polerstropp er ingen ny oppfinnelse, bare en lærbit med litt polervoks. :winke1: Det er den som gir den store effekten. Over lenger tids bruk vil eggen bli buttere og buttere når man både sliper og polerer på et så krumt underlag som en fritthengende rem, selv om man holder stramt. Du vil fortsatt klare å kutte hår og sigarettpapir med en relativt stor eggvinkel, men når du skal bruke kniven til mer matnyttige ting vil det føre til økt friksjon, og slipe/brynejobben vil bli mer krevende når man vil sette den opp til riktig vinkel igjen.
Med en hard, plan bryneflate kan man beholde samme vinkel hele tiden.

Jeg bruker polerstropp selv, men da limt på en trebit for å unngå at eggen rundes unødvendig.
Om du f.eks. legger den løse stroppen på et flatt underlag vil du minske problemet med avrunding.

_________________
Morakniv™ Classic er antagelig verdens beste kniv, om økonomi er den avgjørende faktoren.


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 25 Feb 2012, 00:09 
Avlogget

Registrert: 04 Des 2007, 16:06
Scarrpw skrev:
Angående rund egg ved bruk av rudolfstroppen: Alle knivene jeg skjerper på stroppen kan jeg stort sett barbere meg med etter litt arbeid, men Cold Steel GI Tanto med blad av "1055 Carbon Steel" får aldri den siste skarpheten. Når jeg studerer eggen ser den nesten litt rund ut, som om den er konveks før selve skarpeggen. Jeg har prøvd å variere vinkelen mot stroppen, men det blir aldri HELT bra.

Noen som har noen tips eller forklaring?

Den kan være så myk i stålet at den rett og slett bøyer seg. Prøv å legg stroppen flatt på bordet og bruk minimalt med trykk når du sliper og polerer.

En annen mulighet er at den er så butt/avrunda at den må slipes opp.

_________________
Morakniv™ Classic er antagelig verdens beste kniv, om økonomi er den avgjørende faktoren.


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 25 Feb 2012, 01:32 
Avlogget

Registrert: 17 Aug 2009, 13:15
Bosted: Nord Vestlandet
Da har jeg fått Rudolf stroppene mine, å begynnt å testet dem ut. Knivene blir kvasse etter bare noen sekunders jobb, men ennå kanskje ikke helt så kvass som jeg hadde forestilt meg. Har ikke greidd å barbere meg eller kutte hår på under armen ennå :( , he he. Noe jeg hadde hatt forhåpninger om da.

I uka som har gått nå, å venta på stroppen, så fant jeg fram et bryne sett fra min ungdom. Husker ikke helt hva det het, men bilde av en indianer høvding på eska, og Arkansas wet stoone el no. En stort bryne(hard) og en liten hvit(soft) + ei olje flaske. Vel når jeg drar den lille hvite over eggen på en halv sløv kniv 5-6 ganger på hver side, så blir knivene lynende kvasse igjen. Artig!, la bort dette settet da jeg ikke fikk det skikkelig til den gang, men jeg rota for mye med den store steinen, og følte jeg ikke fikk det til. Men nå skal jeg prøve å bruke nesten kun den lille, og finne ut mer åssen dette funker.

_________________
Skjefte til Sauer mod8 hagle ønskes kjøpt.


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 25 Feb 2012, 02:16 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 06 Feb 2009, 19:44
Metallurgen skrev:
Den kan være så myk i stålet at den rett og slett bøyer seg. Prøv å legg stroppen flatt på bordet og bruk minimalt med trykk når du sliper og polerer.

En annen mulighet er at den er så butt/avrunda at den må slipes opp.


Se der ja! Jeg la stroppen flatt på et skjærebrett, og da føler jeg eggen komme med en gang. Dette hjalp mye på dette knivstålet. Problemet var nok som du sa i forrige posten din, at jeg ikke holder stroppen stram nok, og det viser igjen på det tunge og harde bladet som en avrunding av eggen.

Takker for tipset, Metallurgen.

_________________
"Anger is an acid that can do more harm to the vessel in which it is stored than to anything on which it is poured."


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 25 Feb 2012, 02:46 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 03 Des 2007, 14:39
Jeg ble også litt skuffet over hvor skarpe knivene ble med Rudolfstroppen, så jeg ringte Rudolf for å spørre om jeg gjorde noe feil. Han sa at jeg nesten garantert slipte med for bratt vinkel, og at veldig mange gjorde akkurat det feil. Burde stått uthevet i bruksanvisningen...

Prøv igjen med veldig liten vinkel mellom egg og stropp. Funket utrolig mye bedre for oss i hvert fall. Fra ganske skarp til kjempeskarp.


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 25 Feb 2012, 04:45 
Avlogget

Registrert: 07 Sep 2011, 15:10
Bosted: Hordaland
Blir litt oppgitt når jeg leser om all slags lurium og finesser for å slipe en kniv. Jeg bruker båndsliper, en slik som er beregnet for å slipe plank og div snekkerarbeid. Fester den i stikkebenken med båndet opp og setter på fint papir. Da er det dritlett å lage fin jevn egg, og tar siste finpussen med et fint bryne.
Min tidligere samboer jobbet som kokk og knivene hennes var beryktet på kjøkkenet hvor hun jobbet.
Kjøp en båndsliper så har dere et verktøy dere kan bruke til mye mer enn å slipe kniv.. ;)


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 25 Feb 2012, 08:32 
Avlogget

Registrert: 05 Des 2007, 16:43
Sitat:
Blir litt oppgitt når jeg leser om all slags lurium og finesser for å slipe en kniv. Jeg bruker båndsliper, en slik som er beregnet for å slipe plank og div snekkerarbeid. Fester den i stikkebenken med båndet opp og setter på fint papir. Da er det dritlett å lage fin jevn egg, og tar siste finpussen med et fint bryne.

Du kan bli så oppgitt du bare vil, for når en slipesak enten det er stropp eller stein, lager skarpe kniver er det vel ikke lurium? Lurium er vel definisjonen på en ting som skal virke for eller imot en ting men som IKKE virker...eller?

Båndsliper er vel og bra, hvis du ikke sliper eggen så herdingen forvinner. Uansett sliperedskap så krever all sliping kunnskap og trening. Har du en kniv oppsatt på båndsliper, så kan finpussen tas på stropp. Feilen de fleste gjør med Rudolfstroppen er at de ikke holder den stram nok. Dra det du orker.

Med div. slipere ala Tormek så blir eggen hulslipt. Jo mindre stein jo mer hulslipt. Skal en være pirkete så blir eggen hulslipt helt til steinen er upraktisk stor i diameter. Men stropp blir den konveks. En svakt konveks egg er sterkere enn en hulslipt av innlysende årsaker, men sliper du med for bratt vinkel blir den veldig konveks og da blir skjæremotstand større selvfølgelig. Men får du en svakt konveks egg ordentlig skarp på en kniv med godt stål...ja da holder den skarpheten lenge.


Tormek er fin til økser...


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 25 Feb 2012, 10:55 
Avlogget

Registrert: 04 Des 2007, 16:06
Joggen skrev:
I uka som har gått nå, å venta på stroppen, så fant jeg fram et bryne sett fra min ungdom. Husker ikke helt hva det het, men bilde av en indianer høvding på eska, og Arkansas wet stoone el no. En stort bryne(hard) og en liten hvit(soft) + ei olje flaske. Vel når jeg drar den lille hvite over eggen på en halv sløv kniv 5-6 ganger på hver side, så blir knivene lynende kvasse igjen. Artig!, la bort dette settet da jeg ikke fikk det skikkelig til den gang, men jeg rota for mye med den store steinen, og følte jeg ikke fikk det til. Men nå skal jeg prøve å bruke nesten kun den lille, og finne ut mer åssen dette funker.


De vanligste feilene folk gjør når de bryner er at de bruker alt for grov bryne. Antagelig der du bomma tidligere. Til vedlikehold holder det lenge med stein med rundt 1000 korning, etterfulgt av polering på lær. Om læret er limt på et plant underlag har man mest kontroll på vinkelen, og det er mindre fare for overstropping som fører til avrunding. Det skal være svært liten kraft mot læret.

Feil to er at man ikke klarer å holde bryne parallelt med eggen/sekundæreggen. Dette kommer mer av selvtillit enn trening. :winke1:

Får man til disse to tinga klarer man fint å oppnå den kvaliteten på eggen man ønsker.

_________________
Morakniv™ Classic er antagelig verdens beste kniv, om økonomi er den avgjørende faktoren.


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 25 Feb 2012, 17:00 
Avlogget

Registrert: 22 Mai 2008, 19:41
Bosted: Sogndal
Tormek er ein grei slipestein som gir hulslipt profil.
Steinen til Tormek har to ulike storleikar,
men steinen er liten sett i forhold til ein slipestein med diameter 80 cm.
Bryne er å få kjøpt i mange ulike finleikar og gir ei plan slipeflate.
På eit storkjøken kan ein få kjøpt slike kvalitetsbryner.

Handverksmesssig er det greitt å vite korleis meisterane i Japan utfører dette:
http://www.youtube.com/watch?v=gRzQtagagi8" target="_blank" target="_blank" target="_blank


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 25 Feb 2012, 23:09 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 06 Mar 2008, 03:37
Bosted: Østfold
snake skrev:
noen som har prøvd dette her fra XXL? http://www.xxl.no/villmarksliv/kniver-o ... tt-1042474" target="_blank" target="_blank
leitet etter lansky men fant ikke, men så kom jeg over dette fra xxl, er det bare ubrukelig kopi av lansky eller er det noe som er brukanes?


Har ikke prøvd eller sett det settet, men har et håndbryne fra Smith's som har helt grei kvalitet. Ser mye ut som Lanskys sett, ja, men hvem som nesten har kopiert hvem vet jeg ikke.

_________________
Quaere verum


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 26 Feb 2012, 01:27 
Avlogget

Registrert: 22 Mai 2008, 19:41
Bosted: Sogndal
Diamantbryner er dyre om dei er gode.
Settet det er vist til kan vera greitt til knivblad som ikkje er smale,
ikkje lange, ikkje tjukke og vanskane kjem frammover mot tuppen.
Eg vil i staden rå deg til Fallkniven DC4 kvalitetsbryne med to ulike slipefinleikar.
Dette brynet er lett og kjekt å kunne ta med seg på tur.


Sist endret av Sjur Dale den 29 Mar 2012, 11:00, endret 2 ganger.

Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 28 Mar 2012, 23:21 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 23 Mar 2012, 15:27
Bosted: Bergen
Ekte navn: Robert
Rudolphstroppen er bra, men man får en ganske rund kantet egg etter endel bruk. Jeg foretrekker mer flate skarpe egger på knivene.

Fikk forresten en slipemaskin til jul av min bror hehe. Håper ikke han ser dette, men, det er den dummeste gaven jeg har fått. Sikkert bra med slike maskiner i god kvalitet for husmor, men denne her var særdeles dårlig kvalitet. Med en gang bladet kom i kontakt med slipesteinen så stoppen den opp. Sikkert kjøpt den på Europris eller noe sånt. Den ligger godt nedi en kjøkkenskuff.

_________________
En mullah i bur, er bedre enn 10 i det fri...


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 30 Mar 2012, 17:35 
Avlogget

Registrert: 29 Mar 2012, 21:13
Bosted: Sør-Trøndelag
Ekte navn: Rudolf Løseth
Joggen skrev:
Da har jeg fått Rudolf stroppene mine, å begynnt å testet dem ut. Knivene blir kvasse etter bare noen sekunders jobb, men ennå kanskje ikke helt så kvass som jeg hadde forestilt meg. Har ikke greidd å barbere meg eller kutte hår på under armen ennå :( , he he. Noe jeg hadde hatt forhåpninger om da.

I uka som har gått nå, å venta på stroppen, så fant jeg fram et bryne sett fra min ungdom. Husker ikke helt hva det het, men bilde av en indianer høvding på eska, og Arkansas wet stoone el no. En stort bryne(hard) og en liten hvit(soft) + ei olje flaske. Vel når jeg drar den lille hvite over eggen på en halv sløv kniv 5-6 ganger på hver side, så blir knivene lynende kvasse igjen. Artig!, la bort dette settet da jeg ikke fikk det skikkelig til den gang, men jeg rota for mye med den store steinen, og følte jeg ikke fikk det til. Men nå skal jeg prøve å bruke nesten kun den lille, og finne ut mer åssen dette funker.

Legger inn et slikt litt oppsamlende svar her jeg.. :)
Kan berolige deg med - at om du fester stroppene i noe solid i hoftehøyde, legger ca 30 kilo i *drag på den* gjerne ved å lene kroppen din fra festepunktet, legger ca 3 kilo i kniven med et svakt press ned mot eggen og med ca. 10 graders vinkel...og DRAR UNNA EGGEN... Og ellers leser og følger bruksanvisningen på stroppene - Da VIL du oppnå den skarpheten du søker. :)

Jeg ser det er diverse uttalelser ang. stroppene jeg har funnet opp her inne, de fleste positive, MEN også påstander om at det f.eks ikke er en *ny* oppfinnelse.. Eeh.. tøff påstand d hehe.. og det gjør sikkert godt for noens ego å se jeg omsider gidder svare her.. :) ( Vel... en intervallbryter, består og bestod av 3 forskjellige allerede eksisterende el.komponenter også.. oppfinneren som satte dem SAMMEN ble tilkjent 168 mill. doll. fra FORD i en rettsak..) - Det finnes INGEN barberstropp eller lignende på markedet som i TILLEGG til å POLERE - også legger et SLIPENDE GRUNNLAG gjennom samme bevegelser (på minste motstands vei) med 2 forskjellige korninger i det som faktisk er det mest avanserte slipematerialet i verden i dag.. Så.. Vel.. slike påstander kan kun ett menneske som tror det vet hva det snakker om komme med.. INGEN "skolegang" kan noengang gjøre noen til f.eks "verdensmester", og i særdeleshet ikke innenfor knivsliping, der er det nok praktisk ERFARING som teller... og jeg har slipt 1000vis av kniver, alle som 1 har vært konvekse og kuttet inn og ut på fritthengende sigarettpapir ETTERPÅ, samt holdt eggen så godt som mulig i hht. stålkvalitet, dette er i samsvar med hva mine kunder hvis sine tilbakemeldinger har sørget for min kvalitetssikring bekrefter for meg.. ;) Jeg har 18 års erfaring som kokk og stuert FØR jeg ble knivmaker, knivblad maker, noe jeg har vært siden 1996 :) Det var nok før enkelte her inne nesten var påtenkte.;) RudolfStroppen er myyye mer enn en "fritthengende lærstropp med noe pasta på..." Det er ett komplett SLIPESYSTEM, som jeg ser noen av dere her inne har oppdaget.
Hyggelig dere liker hva jeg til NÅ har brukt 7 år på å utvikle, og jeg ønsker dere alle lykke til og en GOD PÅSKE. Her inne blir jeg nok neppe så mye å *treffe* men ta gjerne kontakt om dere undrer på noe. Hjemmesiden min www.knivmaker.net har jeg forresten brukt hele 4 timer på totalt - Helt uten noen dataerfaring i å bygge hjemmesider ;)
Ps. Tormek er ingenting jeg vil anbefale i det hele tatt, jeg brukte opp en stor slik i løpet av mine første 2 år som knivmaker, og gikk da over til en enkel båndsliper isteden. ingen problem med varmgang om man gjør det korrekt og bruker toppene på slipebåndene som kjøling. IKKE en eneste kniv har jeg *tatt herdingen av* som myten ofte sier ang. båndsliping, men det_ betinger såklart at man IKKE tyner båndenes varighet. Enkelte ting er faktisk logiske om man er villig til å lytte til folk som har gjort feil før ;) Og inntelligens kan jo ingen hjelpes med..... Vil forresten anbefale dere å lese om sliperedskaper i *Hyttemagasinet* som kommer ut ca. 23-24 April 2012 :) Vh. Rudolf

_________________
*Selger & Utvikler av *RudolfStroppen* etc. www.knivmaker.net *


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 30 Mar 2012, 18:35 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 13 Nov 2009, 13:49
Bosted: Hurum
Ekte navn: Kim Jeger Hansen
Sjur Dale skrev:
Handverksmesssig er det greitt å vite korleis meisterane i Japan utfører dette:
http://www.youtube.com/watch?v=gRzQtagagi8" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank


Hot Japanese som bryner som en Samurai :shock:
Sikle,sikle...Er det dette som kalles knivporno?

_________________
Shit!


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 30 Mar 2012, 18:45 
Avlogget

Registrert: 17 Mai 2008, 22:30
Hvis du har brukt 7 år på å lage et produkt og 4 timer på å lage en hjemmeside burde du brukt 1 minutt mere og å fått med prisen på produktet ditt.


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 30 Mar 2012, 20:04 
Avlogget

Registrert: 29 Mar 2012, 21:13
Bosted: Sør-Trøndelag
Ekte navn: Rudolf Løseth
Mappy skrev:
Hvis du har brukt 7 år på å lage et produkt og 4 timer på å lage en hjemmeside burde du brukt 1 minutt mere og å fått med prisen på produktet ditt.


Har brukt 7 år på å UTVIKLE ett eminent fungerende produkt ja, Data er derimot ikke min sterke side. Regnet faktisk med at de som var interesserte nok til å ville skaffe seg det beste, faktisk orket ta en tlf eller sende en mail :) Har ingen behov for å forklare deg hvorfor jeg ikke har priser på siden min. Kan avsløre for deg at i ett slikt sett vil nok brukerene oppleve å kunne slipe sine egne kniver ca. 2-5000 ggr. så prisen er så absolutt rimelig.
Vh Rudolf.

_________________
*Selger & Utvikler av *RudolfStroppen* etc. www.knivmaker.net *


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 30 Mar 2012, 20:13 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 05 Mar 2008, 22:43
Bosted: I kulefanget
Denne rudolfstroppen funker som bare juling, en må ha flere enn to tommeltotter for å ikke få den til. Desidert beste produktet på markede, helt grei pris og ikke minst norsk produsert..
Drit i den latterlige kritikken Rudolf, den preller av deg... jeg fortsetter ihvertfall å anbefale stroppen din. :D

_________________
vurderer walk- in våpengarderobe skap


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 30 Mar 2012, 21:05 
Avlogget

Registrert: 22 Mai 2008, 19:41
Bosted: Sogndal
Beundrar deg Rudolf Løseth for ihuga ståpåvilje med å utvikla eit kvalitetsprodukt.


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 30 Mar 2012, 22:26 
Avlogget

Registrert: 17 Mai 2008, 22:30
Jeg føler meg akkurat utkastet av butikken din fordi jeg lurte på hva varen kostet.
Høres ut som et bra produktt, hvis noen spør meg kommer jeg til å fortelle at gubben som selger rudolfstroppen er så sær at det ikke er mulig å handle der.

Lykke til med markedsføringen.


Topp
 Profil  
Skriv svar 
 Innleggets emne: Re: sliping av kniv
InnleggSkrevet: 30 Mar 2012, 22:35 
Avlogget

Registrert: 29 Mar 2012, 21:13
Bosted: Sør-Trøndelag
Ekte navn: Rudolf Løseth
Mappy skrev:
Jeg føler meg akkurat utkastet av butikken din fordi jeg lurte på hva varen kostet.
Høres ut som et bra produktt, hvis noen spør meg kommer jeg til å fortelle at gubben som selger rudolfstroppen er så sær at det ikke er mulig å handle der.

Lykke til med markedsføringen.


Takker for det *Mappy*.. :) Som det står på min høyre arm... " I AM, THAT I FEEL I AM" .. - Tror det samme kan gjelde deg også kanskje.. Jeg har aldri kastet ut noen fra noen *butikk*, ei heller deg, ganske enkelt fordi jeg ikke har noen butikk :)

_________________
*Selger & Utvikler av *RudolfStroppen* etc. www.knivmaker.net *


Topp
 Profil  
Skriv svar 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 70 innlegg ]  Gå til side 1, 2  Neste

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
phpBB.no - Norsk phpBB-support
[ Time : 0.067s | 17 Queries | GZIP : Off ]